Mitä maksaa junamatka Kiinaan?

Minä rakastan tehdä budjettilaskelmia. Voin fiilistellä reissua etukäteen laskemalla paikasta toiseen liikkumisen hintaa ja usein reissun päälläkin laskeskelen päiväbudjetteja. Silloin kun tuntuu että alustavasti ajattelemani budjetti ylittyy, laskeminen ei ole kivaa mutta ainakin pysyn perillä omista menoistani. Voin siis myöntää olevani usein aikamoinen penninvenyttäjä, vaikka toisaalta esimerkiksi Kiinassa olen valmis maksamaan hyvästä kahvista kivassa kahvilassa suunnilleen neljä euroa. Esimerkkitapauksessa kyseessä ei ole vain kahvi ja kupillisen hinta, vaan ostan itselleni samalla mukavan opiskeluympäristön sekä palan länsimaisuutta, -vaikka kuinka Kiinasta pidänkin, on välillä ihana olla rauhallisessa, hyvältä tuoksuvassa kahvilassa, jonkalainen voisi yhtä hyvin sijaita Euroopassa. Vertailun vuoksi mainittakoon, että normaali ateriani yliopiston kanttiinissa maksaa maksimissaan euron, eli pulitan kupillisesta kahvia ainakin neljän lounaan verran.

Tässä postauksessa esitän tiivistetysti matkafaktat siitä mitä matkani Suomesta Kiinaan pääsääntöisesti junalla maksoi sekä hieman muitakin lukuja. Selkeyden vuoksi vaihdoin kaikki hinnat euroiksi, vaikka tosiasiassa ostotapahtumissa pyörittelin hintoja niin euroina, puntina, yuaneina kuin tengeinäkin. Moskova – Almaty junalipun ostin brittiläisen Real Russia matkatoimiston kautta, koska en lopultakaan onnistunut löytämään Venäjän virallisilta junasivuilta haluamaani junaa. Myös Kiinan juniin jouduin käyttämään välittäjää (Travel China Guide), joka lisäsi lippua kohden noin 50 yuanin välitysmaksun. Kaikki junaliput ostin noin kuukautta ennen lähtöä vielä Suomessa ollessani, vain bussilipun Kazakstanista Kiinaan kävin ostamassa Almatyn bussiasemalta paria päivää ennen lähtöä.

faktataulukko

 VIISUMIT

Olin ensin aikeissa edetä perinteisempää Trans-Mongolian rataa pitkin, eli Venäjän ja Mongolian kautta Pohjois-Kiinaan, mutta Kazakstanin viisumivapaus oli ratkaiseva päätöksenteossa. Suomalainen saa viettää Kazakstanissa ilman viisumia 15 vuorokautta, joten Kazakstaniin voi matkustaa ilman viisumiin vaadittavaa paperityötä. Venäjän viisumin hankin Lähialuematkojen kautta. Viisuminen hakeminen oli yksinkertaista ja Lähialuematkojen toiminta nopeaa, hintaa toimituskuluineen viisumille tuli 94 euroa. Kiinan viisumia varten siskoni kävi viemässä hakupaperit puolestani Helsingin Kiinan suurlähetystöön ja vanhempani puolestaan noutivat valmiin passin viisumin kanssa. Kovin kätevä ja edullinen tämmöinen viisumiagenttina toimiva perhe! Kiinan opiskelijaviisumi kahdella entryllä maksoi 60 euroa.

 HOSTELLIT JA MUUT KULUT

Junissa ja bussissa vietettyjen öiden lisäksi olin yhteensä yhdeksän yötä hostelleissa.  Yhdeksän yötä maksoivat yhteensä noin 70 euroa, eli hostelliyön keskihinta oli vajaa kahdeksan euroa. Valitsin hostellit lähinnä sijainnin ja hinnan perusteella, ja yövyin aina jaetuissa huoneissa. Tällä kertaa en valinnut kaupunkien kaikista halvimpia majapaikkoja, vaan erityisesti hostellin hyvältä paikalta. Reissun aikataulu oli melko tiukka, joten halusin mieluummin maksaa hiukan enemmän hyvästä sijainnista ja kuluttaa vähemmän aikaa paikasta toiseen siirtymiseen. Mikäli joku on lähiaikoina matkalla Almatyyn, voin lämpimästi suositella Sky Hostel Almatya. Hostelli oli yhdennessätoista kerroksessa ja hostellin kattoterassilta aukeni mahtava näköala sekä kaupunkiin että vuorille. Pitkän junamatkan jälkeen oli kiva viettää muutama päivä kaupungilla, ja hyödyntää kattoterassia niin aamun joogaharjoitukseen kuin iltaisin rentoon istuskeluunkin. Henkilökunta oli auttavaista ja hostelli hyvin siisti.

Lippujen, viisumien ja majoituksen lisäksi rahaa kului lähinnä ruokaan. Muista kuluista minulla ei ole tarkkaa erittelyä, mutta halutessaan kaikissa näissä käymissäni paikoissa pystyy syömään kohtuullisen pienellä budjetilla. Esimerkiksi Moskovassa kokeilin uutta vegaanista ravintolaa, jonka herkullinen ja monipuolinen annos maksoi noin 5 euroa. Almatyssa syömieni ruokien hinnat olivat jotan 4-12 euron väliltä, Kiinassa en maksanut annoksistani muutamaa euroa enempää.

YHTEENSÄ

Kokonaisuudessaan juna- ja bussiliput, viisumit ja majoitus maksoivat noin 640 euroa, kun reissun kesto oli reilu kaksi viikkoa. Lentäminen Kiinaan olisi ollut halvempaa, mutta takuulla tylsempää!

Advertisements

2 thoughts on “Mitä maksaa junamatka Kiinaan?

  1. Oi kiitos! Tämä oli mukavan tiivis infopaketti pakollisista menoeristä tuollaisella reissulla. Itse aina ennen reissua vannon kuinka aion pysyä budjetissa, laatia budjetin ja pitää siitä kirjaa.. oh well, se onnistuu ehkä sen pari päivää kunnes jätän kirjamaatta jonkun ravintolan ja sitten hotellin ja loppujenlopuksi kaiken 😀

    Like

    • Kiva että tykkäsit! Ehkä on armollisinta kirjata ylös ensin vain suurimmat menot, kuten vaikka kulkeminen ja hotellit, ja halutessaan myöhemmin laajentaa muihinkin 😀 riippuu toki missä reissaa, mutta toisinaan kovin kätevästi jää sähköpostiin hostellien vahvistukset joista voi tsekata hinnat myöhemminkin.

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s